Fra følelse til produkt

Lesestund: kryp under teppet og ta deg en pause!

Det blir litt lesing, og hvis du ikke har lest DETTE, eller DENNE DYRISKE HISTORIEN (Oksens anatomi) gjør gjerne det først!

Her skal jeg fortelle deg om hvordan jeg lager produksjonen min. (Fokuset er på smykkene.)
Så velkommen til produksjons «lokalene».

Fra følelse til produkt – kaller jeg dette!

Selve produksjonen av smykker kan jeg skrive på få linjer:

Min skisse – sendes til 3d tegning – printes i 3d – Støping av mastermodell – Fikse mastermodell (Jeg gjør som regel dette) – Sende tilbake til støper –  som lager en form av mastermodellen, som kan brukes flere ganger – Støpe ferdig produkt – sende tilbake til meg, hvor smykket sages rent, poleres, pusses, overflatebehandles og monteres. Se bildet av et «tre» – dette blir 4 par studs!

solv tre
Jeg har et godt samarbeid med Edelmetallstøperiet – noe som gir meg en frihet og mulighet til å skape det jeg tenker på. Det er viktig å ha gode samarbeidspartnere, som man kan spørre om ting, be om råd og som skjønner språket ditt. Det er en viktig faktor i alle samarbeidsforhold jeg etablerer.

Det jeg tenkte jeg skulle si litt mer om, er hvordan jeg får ideer og jobber med ideene til de neste produktene.
Det dreier seg helt og fullt om følelsen jeg får når en ide kommer.
Jeg lager ikke mange skisser som vurderes hit og dit. Jeg lager ikke planer og undersøkelser for å finne ut av hva som vil slå an neste sesong. Jeg produserer relativt fort når jeg vet hva jeg skal lage. Når den riktige følelsen dumper ned.
Det er utallige steder jeg får inspirasjonen min fra. Og så oversetter jeg dette til en følelse i kroppen som jeg kjenner på. Og det forteller meg om jeg skal gå for dette eller ikke.
Jeg kan få inspirasjon ved å se på ting. I blader, bøker, av en tur til Oslo osv. Det er så mange «frø» som kan såes hvis det er riktig frø.

Her om dagen satt jeg å fulgte med på et godt foredrag, og da dumper det inn en smykkeidè. Hun som holdt foredraget ble min inspirasjon. Mens hun snakket, så jeg for meg et smykke som ville være perfekt til henne, men også med det rette uttrykket og symbolikken som passer inn i konseptet til de eksisterende smykkene. Selvfølgelig tar det fokus fra foredraget, for jeg drifter avgårde inn i en boble – så av erfaring må jeg drodle det ned for å komme inn i det jeg egentlig gjør – følger med på et godt foredrag! Teknologien idag er super – så jeg har en App på mobilen jeg kan skisse ned kråketær. Men det hjelper meg å komme ut av «dagdrømmen».

Noen av disse skissene eller ideene jeg får, henger ved meg en stund. De må ofte modnes litt, og ettersom det skal passe inn i et konsept, må det bearbeides mentalt og emosjonelt.

Jeg lager ingenting som ikke gir meg den spesielle følelsen. Jeg gjør heller ingenting som ikke kjennes helt bra. Er jeg usikker – så lar jeg det være, tar meg en gåtur eller snakker hull i hodet på en venn eller kjæresten min – til jeg finner ut av det. Noen ganger trenger jeg bare å si det høyt – så skjønner jeg at det er noe å jobbe med eller ikke.
Akkurat hvordan det kjennes ut i min kropp, er ikke noe jeg kan klare å forklare på en tydelig måte – for jeg har jobbet mye med å skjønne hvordan jeg kan få denne veiledningen fra følelsene mine og hvordan det hele henger sammen med hva jeg skal gå for og ikke. det har bare blitt sånn.
Men det funker fordi jeg har brukt mye tid på å bli kjent med meg selv.
Og er det noe jeg vil spre her i verden – så er det viktigheten av å kjenne seg selv veldig, veldig godt. Jeg skulle så gjerne hatt dette som eget fag fra 1.klasse… Gitt noen verktøy som kan brukes til mye, og i mange år. Man utvikler seg jo hele tiden, så «jeg» endrer seg også. Men på den måten vil man bli så mye sikrere i seg selv…

Jeg synes det blir for vagt å kalle det jeg jobber etter en «magefølelse» – men det starter jo der – det er den følelsen jeg begynte å lytte på. Og med øving så kjente jeg det bedre og bedre.
Noen ganger må jeg drøfte flere løsninger, gi det litt tid og gjøre de tingene jeg nevnte over, for så å finne ut om dette er det riktige eller ikke. Iblandet erfaring, selvfølgelig, finner jeg frem – og da kjører jeg på.
Jeg ser på det hele som en vei jeg går på. Og den går hit og dit. Jeg møter på mennesker, ideer og utfordringer. Noen blir med, andre går på en sti ved siden av og vi møtes senere, noen snur.

Jeg får mange, mange ideer i løpet av en uke. Noen lar jeg gå, andre skriver jeg ned, noen kommer igjen og igjen, og noen vet jeg at jeg må fange tak i og sette i gang med det samme. Da går det ofte veldig fort. Det passer en utålmodig sjel som meg også 🙂 Jeg liker at ting skjer.

 (Hvis du klikker på bildet – ser du ukens utvalg av kunstbilder i nettbutikken. Jeg lager ikke bare smykker)

Jeg har i mange år sett ideer og tanker jeg har gått og sullet med bli en realitet – for noen andre. Det var også da jeg gang på gang så de helt samme smykkene – som jeg hadde gått å kreert i hodet mitt – lanseres og produseres av noen helt andre – at jeg skjønte jeg måtte få ut finger`n.
Jeg husker at jeg syntes det var litt merkelig å oppleve dette, men nå ser jeg jo at dette skjer stadig vekk.
Det gjelder bare å være den som tar imot ideen og jobber med den.
Det å se på ideer og inspirasjon som en energi du kan velge å si ja eller nei til -nesten som en egen liten personlighet som kommer på besøk for å selge seg inn – gjør at du også her kan sette deg i førersetet og ta ansvar. Lar du det gå, og noen andre tar ideen, må du bare vente til det dukker opp noe annet du kan jobbe med.
Jeg liker den tankegangen godt. Det gjør at jeg tør å være modig.
Jeg liker at livet kan være magisk – det blir så mye mer morsomt ut av det!

I stedet for å hele tiden strebe etter at livet skal bli så innmari lykkelig, så  la det bli meningsfylt i stedet!
Jeg finner mening i det meste. På godt og vondt. Og for meg er det rettesnoren i det å leve. Og det har uten tvil gjort det lettere å leve!
Helt ærlig, så ble livet mye bedre og  mye mer meningsfylt når jeg tok på de «magiske brillene». Da er det rom for lek, uhøytidelighet og at med tid, så finner man alltid ut av det!
INGEN TING ER UMULIG – er slagordet hjemme hos oss!

Dette er med meg når jeg skaper kolleksjoner, malerier eller smykker på bestilling. Jeg stoler på at innputten jeg får, fra egne tanker og følelser, har noe med seg av betydning.
Og med denne type tillit til intuisjon og bruk av informasjon fra eget liv, blir smykkene mine til.

Jeg følger selvfølgelig med på trender, men dette fordi jeg også liker godt å se andres kreativitet og hvordan den spiller seg ut.  Jeg tenker ikke at jeg lager trend-smykker, men det skal selvfølgelig passe den moderne kvinne, så smykkene farges av dette, men uttrykket og meningen bak smykkene har en helt annen sjel enn trend.

Det ble lettere å være designer når jeg tok tak i å bygge et brand rundt «Oksen»!
Når man er kreativ, er det ofte vanskelig å være 100% fokusert. Jeg har ihvertfall måttet jobbe hardt med den biten. Jeg kunne være et skikkelig surrehue og hoppet hit og dit mellom alle ideene som kom. Det åpner seg plutselig mange nye dører, og da er det vanskelig å velge eller vite hvor man skal gå. Da har det vært en trygghet å  ha tatt det valget det er å «stole på magefølelsen».

Det er enkelt å si: «Kjenn etter hva som føles rett – og gå for det» – men det ligger masse jobbing og erfaringer bak det, og i det, hele veien. Masse livserfaring.
Og så må man tro på det man setter i gang, og fortsette å holde det, selv når det butter…
Det jeg gjør da, når det blir motstand, så tar jeg meg fri.
2 dager med organisering av et rotete rom, you-tube videoer og film – så ramler det inn en løsning.
Det der hørtes fryktelig lukrativt ut… midt i uka tilogmed. Mellom 9 og 16.
Men så er jeg på 24/7  resten av tiden også. Jeg får aldri logget helt av. 😉
Ikke fra hvem jeg er, og den kreativiteten som flyter.
Men pc, sosiale medier osv. Der må det logges av for å finne roen med gutta mine 🙂
Og den finner jeg først når jeg har tro på det jeg gjør. Og at jeg gjør ting ferdig. Og enkelt. Å simplifisere – er helt nødvendig! Det har jeg lært den siste tiden. Jeg må holde tungen rett i munn og velge bort også.

Jeg sanser og tar inn mye inntrykk fra det som skjer rundt meg. Intuisjonen er alltid skrudd på.
Før var det en belastning å være så sensitiv, men det ordnet seg, etter noen valg. ( Du har kanskje skjønt at jeg velger ganske ofte. Og jeg gjør det. Hver eneste dag er det  nye valg som dukker opp.)

Nå er det straks på tide å avslutte…
Jeg håper du har fått et dypere dykk inn i hvordan jeg er og hva jeg jobber med – enten du er ny eller vært med siden den spede begynnelsen i et stabbur i Ås.
Jeg håper også du liker fortsettelsen!
Husk at nå som du vet historien bak drivkraften i min design, så trenger ikke bety det samme for deg som for meg – for hvert smykke lages i sin helt spesielle energi og med sitt eget budskap. Det er ikke alltid budskapet er spesielt tydelig. Det blir til etterhvert, og etterhvert som bæreren av smykket går på sin egen vei.
«Oksen» har blitt sin egen greie, og jeg er veldig takknemlig for å ha den ved siden av meg på den veien jeg trasker på! Den minner meg om min egen styrke, når jeg trenger det mest…
Jeg holder gjerne holde kontakten med deg på Facebook også – her finner du litt oftere updates og «okse-presentasjoner» – Trykk LIKER her, så er du med!

Og vil du lese flere historier, få inspirasjon og tilgang til eksklusive kampanjer, melder du deg på NYHETSBREV!

Ha en nydelig dag!

Line

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *