Hvordan lages smykkene hos meg?

Norsk design – betyr ikke nødvendigvis at det er norsk produksjon. Og 100% norsk produksjon er ikke alltid så lett. Men hos LWN gjør vi det vi kan for å bruke norske produsenter og bedrifter i produksjonen.

Som designer kan du sitte å tegne på papir eller data, og sende filer over hele verden, for så å få ferdige produkter tilbake. Noen reiser også til andre land og plukker deler, setter sammen, og får navnet sitt på. Det er mange prosesser.
Men noen ganger skjer det ting i denne prosessen du ikke har helt kontroll over… Jeg har selv prøvd, og det tar lang tid å bygge tillit og forståelse for kvalitet, og ofte tar det lang tid fra skisse til ferdig produkt.
For at det også skal lønne seg, når man tar med frakt, må man bestille store mengder – og vips har man varer som må på salg for å tømme lageret.
Jeg har valgt hovedvekten på norsk produksjon når det gjelder smykkene – fordi det er enkelt, det er miljøsparende og det støtter norske arbeidsplasser.
Det gir meg også en raskere og tryggere prosess, samt liten lagerbeholdning.
Og når noe ikke selger, designes delene inn i en ny design eller de smeltes om. Veldig sjeldent kjører jeg salg.

Så, hvordan er egentlig en smykkeproduksjon hos meg?

Jeg bruker alt fra skisser på papir, data og modellering i voks. Støperiet som støper smykkene i ønsket materiale bidrar også til 3d tegning av de enkle skissene mine. Ofte sender jeg en svart-hvitt tegning gjort i Illustrator sammen med noen beskrivelser. Så får jeg en 3d tegning tilbake. Noen ganger har jeg bare en ide, og så vet jeg at støperiet kan tegne opp mye bedre enn meg – og ser løsninger når de sitter i tegneprogrammet de bruker.

Støperiet printer modellene i voks, så støpes det i metall. Da har jeg fått en mastermodell. Denne poleres og ferdigstilles, og skal det bare være en av den, er det dette som er smykket. Ønsker jeg en produksjon med flere like, lages det en gummiform til voksmodeller, etter avtrykk av mastermodellen.

Bildene under er tatt av Knut Werner Lindeberg Alsen, hos Edelmetallstøperiet i Fredrikstad, hvor smykkene mine støpes.

støpe smykker støpe sølv smykker sølv smykker

Her ser du også et støpetre av amuletter. Amulettene kommer til oss med støpetarmer som så sages av, og amuletten pusses og ferdigstilles på verkstedet i Ås. Her lager jeg unike håndlagde overflater. Røffe. Dette gir ulike smykker, selv med samme motiv.

En annen prosess, er de smykkene jeg lager selv i voks, også for hånd. Bokstavene i den nye kolleksjonen er laget slik. De blir alle helt forskjellige, og lages på bestilling.
Her bruker jeg skalpeller og vinkler, varmer opp og presser inn struktur.
Voksmodellene sendes til støping, og jeg får metallsmykker igjen.

bokstav i sølv bokstav smykke i sølv bokstaver sølv

Tråd av sølv og gull kjøper jeg fra en norsk engrosforhandler.
Største delen av støpe-metall i gull og sølv er gjenbruk av gamle smykker, rester etter støpetarmer og avkapp fra sølvplater.
Alle som jobber med edlemetaller er nøye med å samle opp «skroder» og levere inn til raffinering.

Lenker, låser og ferdige kjeder kjøper jeg fra norske eller skandinaviske bedrifter. Disse lages i utlandet, og er ikke norsk produsert.
Her er det et prisspørsmål. Kostnaden ved å lage det selv fra bunnen av kontra kjøpe komponenter som settes til delene som er norsk produserte er veldig stor, og jeg har tilgode å se norsk produksjon av fjærlåser og lenker.

Men som smykkedesigner som ønsker å være samfunnsengasjert og gjøre sin del av det grønne skiftet, er dette en god retning på veien!
Jeg har også vært med på å bygge opp firmaet Blomstertak AS – som gjør verden litt grønnere fra tak til bekk.

Line

 

 

Facebook Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *